Zapach
może być bardzo różny, w zależności od mąki, którą użyliśmy – czasem przyjemny,
ale z reguły wręcz przeciwnie. Może przypominać zapach cytrusów, świeżo
pokrojonego jabłka, być lekko piwny, delikatnie kwaśny, zbliżony do zapachu
octu balsamicznego, a nawet lekko alkoholowy. Wszystko to jest jak najbardziej normalne. Z czasem,
gdy proces fermentacji uspokoi się, zapach również będzie łagodniejszy.
Niepożądany zapach: intensywny octowy.
Kolor
Może
być bardzo różny – zależy od wieku naszego zakwasu oraz rodzaju użytej mąki.
Im wyższy typ mąki wybraliśmy, tym nasz zakwas będzie ciemniejszy: począwszy od kremowego, jasnobeżowego, szarego, aż po brązowy. Niepożądane kolory: czerwony, zielony, czarny, pleśniowy, pokryty meszkiem, z widocznymi obcymi bakteriami bądź grzybem.
Im wyższy typ mąki wybraliśmy, tym nasz zakwas będzie ciemniejszy: począwszy od kremowego, jasnobeżowego, szarego, aż po brązowy. Niepożądane kolory: czerwony, zielony, czarny, pleśniowy, pokryty meszkiem, z widocznymi obcymi bakteriami bądź grzybem.
Na
powierzchni zakwasu mogą pojawiać się również plamy (jasne, białe, bądź lekko
żółte), osad na dnie pojemnika, lub tzw. rozwarstwianie płynów (część stała
opada na dno pojemnika, a na powierzchni zostaje brudnawa woda). Wszystkie te
objawy są w zasadzie normalne – powinny zniknąć po pierwszym dokarmieniu
zakwasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz