W środku są miękkie i puszyste, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę :)
Przepis pochodzi z forum CinCin.
- 3 szklanki (250 ml.) mąki pszennej, najlepiej typ 650
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 4 dkg. drożdży
- 1 szklanka wody / mleka (pół na pół)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 4 dkg. drożdży
- 1 szklanka wody / mleka (pół na pół)
- 1 łyżeczka soli
- 4 – 5 chlupków oleju (1/3 – 1/4 szklanki czyli ok. 60 – 80 ml.)
Dodatkowo:
- 1 jajko (u mnie żółtko)
- 1 łyżka mleka
- mak, słonecznik, sezam, kminek lub inne dobrodziejstwa na wierzch bułeczek :)
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy oba składniki łyżką.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dolewamy mleko z wodą, oliwę, rozpuszczone drożdże i wszystko razem mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
Następnie bierzemy ciasto do rąk, i wyrabiamy rękoma przez ok. 5 minut (staramy się nie dosypywać mąki, po kilku minutach ugniatania ciasto staje się miękkie i swobodnie odchodzi od rąk). Po wyrobieniu kładziemy ciasto na blat, przykrywamy miską i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.Po odpoczynku, wyrabiamy ciasto jeszcze przez ok. 3 minuty, przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki (ciasto powinno sporo urosnąć).
Rano:
Ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na ok. 12 części i formujemy bułeczki. Bierzemy jeden kawałek ciasta, formujemy wałek, związujemy go tak jakby w supełek z długimi sznurkami, jeden koniec (ten z góry) przekładamy do dołu i wtykamy w środek, a drugi koniec (ten z dołu) przekładamy go góry i również wtykamy do środka. Tak samo postępujemy z resztą bułek, wszystkie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na ok. 12 części i formujemy bułeczki. Bierzemy jeden kawałek ciasta, formujemy wałek, związujemy go tak jakby w supełek z długimi sznurkami, jeden koniec (ten z góry) przekładamy do dołu i wtykamy w środek, a drugi koniec (ten z dołu) przekładamy go góry i również wtykamy do środka. Tak samo postępujemy z resztą bułek, wszystkie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.
Bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy ok. 20 – 25 minut. Wierzch możemy posypać ulubionymi ziarnami lub innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz