piątek, 24 maja 2013

Tort brzoskwiniowy

… z przepisu Doroty, z moimi małymi modyfikacjami – pyszny, czarujący, w sam raz na wyjątkowe okazje! Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni – pierwszego dnia pieczemy biszkopt i przygotowujemy masę Milky Way, a resztę czynności zostawiamy sobie na następny dzień (ten, w którym podajemy tort) :) Tort jest naprawdę pyszny, godny polecenia i wypróbowania, gdyż robi niesamowitą furorę wśród gości i smakuje niezwykle wyśmienicie – musicie uwierzyć na słowo, że połączenie delikatnego, słodkiego, batonikowego kremu z wilgotnymi brzoskwiniami i puszystym biszkoptem tworzy naprawdę zgrane trio :) Ode mnie jedna uwaga – nie pomijajcie w przepisie brzoskwiń, bez nich krem i cały tort byłby zbyt mdły… Smacznego :)
Dziś przygotowałam ten tort w wersji Kubusiowego tortu z masy cukrowej z okazji 1,5 roczku mojego synka :) W oryginale wierzch tortu udekorowany jest brzoskwiniami, a boki oprószone okruszkami z biszkoptu.
Biszkopt: (na tortownicę 23 cm.)
- 6 jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z batoników Milky Way:
- 700 ml. śmietany kremówki (36 % lub więcej)
- 6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g.)
- śmietan – fix lub 3 łyżeczki żelatyny wymieszane z 1/4 szklanki wrzątku (opcjonalnie)
- 1 mała puszka brzoskwiń (400 g.)

Poncz: (powinno być go w sumie 1,5 szklanki)
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki likieru cytrynowego lub brzoskwiniowego (ja pominęłam)

Krem maślany:
np. z mojego przepisu, który umieściłam na blogu (wystarczy połowa porcji) lub każdy inny bez dodatku śmietany.

Masa cukrowa: 
(kliknij tu po przepis) 
 
Przygotowanie:
Biszkopt duży:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy (łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach).
Dno tortownicy (o średnicy 23 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu biszkopta z piekarnika okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3 równe blaty.
Masa z batoników Milky Way:
Jeśli będziemy używać żelatynę dokładnie rozpuszczamy ją we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietanę, dodajemy połamane na mniejsze kawałki batoniki i podgrzewamy je na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą (nie należy dopuścić do wrzenia). Jeśli batoniki nie rozpuszczą się do końca należy przecedzić kremówkę przez duże sitko.
Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia ubijamy masę mikserem, ale nie zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy śmietan – fix lub żelatynę. Powinien powstać nam gęsty, dość zwarty krem.
Brzoskwinie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w drobną kostkę i łączymy z przygotowanym kremem z batoników Milky Way.
Poncz:
Jeżeli posiadamy likier 1 szklankę pozostawionego syropu z brzoskwiń łączymy z 1/3 szklanki wody i dopełniamy likierem tak, aby ponczu było w sumie 1,5 szklanki.
Jeżeli nie używamy likieru 1 szklankę pozostawionego syropu z brzoskwiń łączymy z 1/2 szklanki wody.
Na paterze układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go 1/2 szklanki ponczu, rozsmarowujemy ok. połowę masy, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go 1/2 szklanki ponczu, wykładamy resztę masy, przykrywamy masę ostatnim blatem biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu.
Wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy cienką warstwą kremu maślanego, po czym wkładamy go na ok. 1 godzinę do lodówki, a w między czasie przygotowujemy masę cukrową.
Masa cukrowa:
Rozwałkowaną masę cukrową zwijamy na wałek, delikatnie przenosimy na tort, dopasowujemy masę rękoma i okrajamy niepotrzebne boki. Wierzch dekorujemy słodkim Kubusiem i gotowe :)
Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz