Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 margaryna Kasia
- 1 duża łyżeczka smalcu
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa:
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3/4 margaryny Kasi
- 1 kg. twarogu sernikowego z Piątnicy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 aromat pomarańczowy
- 1 pełna łyżka mąki krupczatki lub kaszy mannej
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki – kostki lub wąskie paski.
Masa:
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Następnie dodajemy budyń, mąkę krupczatkę, aromat i ser. Wszystko delikatnie mieszamy mikserem, aż masa będzie puszysta.
Beza:
5 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodać 1 szklankę cukru.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużą blachę (25 x 40), wyłożyć masę serową, brzoskwinie, bezę i resztę ciasta startego na tarce.
Piec na złoty kolor ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni.
Sernik pyszny☺ dziś robie trzeci raz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) Chciałam się spytać czy nie lepiej najpierw spód ciasta spód ciasta podpiec? Czy nie wyjdzie zakalec jeżeli wszystko włożę na raz do piekarnika? Czy mogę łyżkę smalcu zastąpić łyżką śmietany? I czy beza może być wykonana z 10 białek, zamiast z 5? Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli miałaś już problemy z zakalcem w serniku podpiecz kilka minut ciasto, u mnie nic takiego się nie działo. Smalcu jest tylko 1 łyżeczka, możesz go nawet pominąć, tak znikoma ilość nie wpłynie na smak :) Bezy jest wystarczająco, ale jeśli chcesz bardzo wysoką zrób większą, może z 8 jajek ? Nie wiem czy 10 zmieści się w blaszkę ;) Pamiętaj też, aby odpowiednio zwiększyć ilość reszty składników na bezę.
UsuńMyślę, że w tym roku właśnie ten serniczek zagości na moim wielkanocnym stole������
OdpowiedzUsuń