- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka otartej bazylii
- 3 łyżki wrzątku
- 1 przecier pomidorowy 500 g. (ja używam firmy Valfrutta)
- 3/4 łyżki oliwy
- 1 mini kostka czosnku (lub odpowiednio 1 przeciśnięty przez praskę ząbek)
- do smaku: szczypta soli i przyprawy do pizzy
Oregano i bazylię wsypujemy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem (ten trick zaczerpnęłam z blogu Passionfruit).
Na patelni podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy oliwę, czosnek, namoczone zioła i ciągle mieszając podgrzewamy sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, doprawiając go do smaku solą i przyprawą do pizzy.
Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz