czwartek, 30 maja 2013

Sernik z dulce de leche

... Sernik z toffi? A czemużby nie ? :) Jeśli tylko lubicie kajmak, a znam takich co chętnie wyjadają go prosto z puszki łyżką, to ten sernik jest właśnie dla Was – lekki, kremowy, rozpływający się w ustach i dla niezdecydowanych zaznaczam na wstępie, że w serniku nie dominuje kajmak, jest on delikatnie wyczuwalny, nie przytłacza sernika, nadaje sernikowi jedynie przyjemny smak i zapach… Na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem cynamonu sernik tworzy naprawdę genialne połączenie i z każdym kawałkiem smakuje coraz lepiej… aż trudno się od niego oderwać :)
Przepis znalazłam tu.
Składniki:

Spód:
- 200 g. ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 60 g. miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:
- 750 g. twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
- 400 g. dulce de leche lub gotowanego mleka słodzonego zagęszczonego (toffi)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka i cynamon mielimy w blenderze na drobny pył o strukturze cukru, masło rozpuszczamy w mikrofali i po chwili łączymy ze sobą wszystkie składniki tak, aby całość przypominała konsystencją mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomiernie masę ciasteczkową.
Masa:
Twaróg ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po kolei jajka, ucierając masę dokładnie po dodaniu każdego kolejnego jajka, wlewamy ekstrakt z wanilii, krótko ucieramy masę mikserem, wlewamy śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ucieramy masę mikserem, aż będzie gładka i jednolita.
Gotową masę dzielimy na 2 równe części (ja podzieliłam masę tak, że masa biała stanowiła 1/3 całości, ale można podzielić dowolnie), jedną część dokładanie ucieramy z połową dulce de lache (200 g.), drugą pozostawiamy białą.
Na masę ciasteczkową wykładamy masę serową z dulce de leche, na nią wylewamy resztę masy dulce de leche z puszki (200 g.), a na wierzchu równomiernie rozprowadzamy białą masę serową.
Widelcem lub patyczkiem robimy esy – floresy do głębokości masy z dulce de leche, tak aby powstał marmurkowy wzorek.
Gotowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 60 minut (można pod przykryciem z folii aluminiowej).
Sernik studzimy w formie, a gdy wystygnie okrajamy go delikatnie od brzegów tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz