... Sernik z toffi? A czemużby nie ? :) Jeśli tylko lubicie
kajmak, a znam takich co chętnie wyjadają go prosto z puszki łyżką, to ten
sernik jest właśnie dla Was – lekki, kremowy, rozpływający się w ustach i dla
niezdecydowanych zaznaczam na wstępie, że w serniku nie dominuje kajmak, jest
on delikatnie wyczuwalny, nie przytłacza sernika, nadaje sernikowi jedynie przyjemny
smak i zapach… Na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem cynamonu sernik tworzy
naprawdę genialne połączenie i z każdym kawałkiem smakuje coraz lepiej… aż
trudno się od niego oderwać :)
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
Spód:
- 200 g. ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 60 g. miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 750 g. twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
- 400 g. dulce de leche lub gotowanego mleka słodzonego zagęszczonego (toffi)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka i cynamon mielimy w blenderze na drobny pył o
strukturze cukru, masło rozpuszczamy w mikrofali i po chwili łączymy ze sobą
wszystkie składniki tak, aby całość przypominała konsystencją mokry piasek. Dno
tortownicy o średnicy 21 – 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i
rozprowadzamy na nim równomiernie masę ciasteczkową.
Masa:
Twaróg ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po
kolei jajka, ucierając masę dokładnie po dodaniu każdego kolejnego jajka,
wlewamy ekstrakt z wanilii, krótko ucieramy masę mikserem, wlewamy śmietanę
kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ucieramy masę mikserem, aż będzie
gładka i jednolita.
Gotową masę dzielimy na 2 równe części (ja podzieliłam
masę tak, że masa biała stanowiła 1/3 całości, ale można podzielić dowolnie),
jedną część dokładanie ucieramy z połową dulce de lache (200 g.), drugą
pozostawiamy białą.
Na masę ciasteczkową wykładamy masę serową z dulce de
leche, na nią wylewamy resztę masy dulce de leche z puszki (200 g.), a na wierzchu
równomiernie rozprowadzamy białą masę serową.
Widelcem lub patyczkiem robimy esy – floresy do
głębokości masy z dulce de leche, tak aby powstał marmurkowy wzorek.
Gotowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 60 minut (można pod przykryciem z folii
aluminiowej).
Sernik studzimy w formie, a gdy wystygnie okrajamy go
delikatnie od brzegów tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny lub
najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz