środa, 8 maja 2013

Domowe biszkopty dla najmłodszych

… czyli smaczne i rozpływające się w ustach mini ciasteczka, upieczone dla mojego synka :) Są pyszne, mięciutkie, delikatne, no i co najważniejsze pozbawione wszystkich E i innych podejrzanych składników!
 
Składniki: (na ok. 30 biszkopcików)
- 3 jajka
- 80 g. cukru pudru
- 80 g. mąki pszennej dwukrotnie przesianej
- 1 mała łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze, powoli i stopniowo dosypujemy cukier puder, a następnie po kolei żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, oliwę i bardzo delikatnie wmieszujemy je do masy.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch małych łyżeczek układamy nieduże kółka z małymi stożkami, zostawiając między nimi małe odstępy. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 7 – 10 minut, aż będą lekko rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz