Składniki:
Ciasto:
-
1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
-
1 łyżka cukru
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżeczkę)
-
1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
-
1 i 1/3 szklanki cieplej wody (w temp. ok. 40,5 stopnia)
-
4 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Ulubione dodatki:
- sos pomidorowy lub ketchup
-
oregano
-
szynka konserwowa pokrojona w małą kostkę
-
starty ser żółty
Drożdże,
cukier, sól i mleko w proszku umieszczamy w małej miseczce, zalewamy je ciepłą
wodą (nie może być za gorąca!), dokładnie łączymy wszystkie składniki i
odstawiamy na ok. 2 minuty.
Następnie
dodajemy oliwę, i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
Po dużej
miski przesieway mąkę, wlewamy do niej roztwór drożdżowy i wyrabiamy ciasto
rękoma (w oryginale podano, że przez ok. 10 minut, ja wyrabiałam je ok. 4
minuty), aż ciasto zacznie swobodnie odchodzić od rąk i miski. W razie potrzeby
możemy dodać odrobinę mąki lub oliwy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 2 kule, każdą rozwałkowujemy wałkiem na cienki placek o
średnicy ok. 26 cm., przekładamy go do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia
lub wysmarowanych olejem, formujemy ranty, smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego lub
ketchupu, wstawiamy pizze do piekarnika nagrzanego do temperatury 245 stopni jeśli pieczemy pizzę na kamieniu lub 215 stopni jeśli pieczemy ją klasycznie (u
mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ją ok. 10 – 15 minut, aż lekko się
zarumieni. Kilka minut przed końcem pieczenia układamy na pizzy ulubione dodatki,
posypujemy je startym żółtym serem, wstawiamy pizzę ponownie do piekarnika i
chwilę jeszcze podpiekamy, aż pizza będzie zarumieniona, a ser stopiony.
Smacznego…
witam, bardzo mam smaka na tą pyszną pizze hut pan ale nie mam suchych drożdży , czy moge użyć świeżych i jeśli tak to ile? pozdrawiam słodko :-)
OdpowiedzUsuńTą pizzę zawsze robiłam na suchych drożdżach, ale na świeżych też na pewno wyjdzie. Standardowo przyjmuje się, że 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) to 20 - 25 g. drożdży świeżych.
Usuńamerykańska pizza jest super :D mniam
OdpowiedzUsuńPizza mega i wychodzi tak dobra, jak w Pizzy Hut kiedyś, nie teraz, bo nieco obniżyli loty :D
OdpowiedzUsuńPrzepis powinien zawierać proporcje w gramach. Szklanki i łyżki nic nie mówią. Brak danych ile ciasto ma fermentować. Ciasto do pizzy NIGDY nie wolno wałkowac. Na pizzę nie daje się byle sera żółtego TYLKO mozarelle najwyższej jakości. Jeśli komuś coś wyszło z tego przepisu to chyba tylko przez przypadek.
OdpowiedzUsuńA mi tam smakuje i czy wałkowana czy rozkładana ręcznie jest pyszna :)
Usuń