- 500 g. schabu lub szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa
Sos:
- 1 bulionetka drobiowa
- 1 – 2 łyżeczki Vegety
Zaprawka:
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
Zaprawka:
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
Schab tniemy na grube plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy plastry schabu i obsmażamy je z obu stron na złoty, rumiany kolor.
Do dużego garnka wlewamy wodę (tyle, aby przykryła w całości bitki), dodajemy bulionetkę drobiową, Vegetę i podgrzewamy całość na wolnym ogniu.
Usmażone bitki schabowe przekładamy do garnka z bulionem, i gotujemy je na wolnym ogniu.
Następnie przygotowujemy zaprawkę: 2 pełne łyżki mąki rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody i wlewamy ją do bitek (można przez sitko, aby nie było grudek).
Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 – 1,5 godziny (aż bitki będą miękkie).
Bitki podajemy z kluskami śląskimi i ulubionymi warzywami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz