środa, 8 maja 2013

Parówki w cieście drożdżowym

… czyli skromne, ale bardzo sycące danie, nadające się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację :) Jest bardzo smaczne, wygląda bardzo fajnie, no i mamy pomysł na parówkę w zupełnie nowej odsłonie – można by rzec, że to taka drożdżowa wersja hot – doga :)
Przepis na ciasto drożdżowe identyczne jak w przepisie na moją ulubioną pizzę

Dodatkowe składniki:
- 6 parówek z szynki
- 6 długich plasterków żółtego sera
- ketchup
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 6 równych części, każdą cienko rozwałkowujemy, parówkę zawijamy w ser, układamy z brzegu rozwałkowanego ciasta i rolujemy ciasto, ściskając dokładnie brzegi ciasta, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
Gotowe parówki układamy na blaszce wysmarowanej olejem, smarujemy je mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, na lekko złoty, rumiany kolor.
Parówki podajemy z ketchupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz