Składniki:
Spód:
- 1 paczka ciastek digestive z czekoladą
Spód:
- 1 paczka ciastek digestive z czekoladą
- 100 g. masła śmietankowego
Masa:
- 550 g. twarogu sernikowego
- 550 g. twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 330 ml. śmietany 18 %
- 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 8 cukierków białych Michałków
- 12 mlecznych czekoladek Daim
Dodatkowo:
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g.)
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g.)
- 1 pełna łyżka masła śmietankowego
- kilka cukierków Michalków w czekoladzie
Przygotowanie:
Ciastka mielimy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wszystko mielimy, aż składniki się połączą.
Ciastka mielimy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wszystko mielimy, aż składniki się połączą.
Spód tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Na spód wykładamy zmielone z masłem ciastka, wyrównujemy powierzchnię łyżką i wstawiamy spód na ok. 20 minut do lodówki.
Cukierki Michałki kroimy na większe kawałki, a czekoladki Daim na małe kosteczki.
Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy małymi porcjami śmietanę, jajka (jedno po drugim) i ucieramy masę do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek budyniowy z mąką krupczatką i jeszcze przez chwilę ucieramy wszystko mikserem.
Na koniec dodajemy przygotowane cukierki, czekoladki i mieszamy wszystko łyżką.
Na schłodzony spód wylewamy masę, przykrywamy ją folią aluminiową, którą należy zdjąć 15 minut przed końcem pieczenia, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Sernik studzimy, odkrajmy od boków tortownicy, polewamy białą czekoladą roztopioną z łyżką masła i obsypujemy czekoladowymi Michałkami pokrojonymi w bardzo cienkie plasterki.
Sernik wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ślicznie Ci wyszedł, bardzo fajne połączenie, muszę koniecznie zrobić, pozdrawiam serdecznie :-).
OdpowiedzUsuń