Przepis
pochodzi stąd.
Składniki:
- 200 g.
cukru
- 50 ml.
wody
Dodatkowo:
- 1 kg.
cukru
- 600 ml.
wrzącej wody
- 2 łyżki
soku z cytryny (można dać więcej)
Przygotowanie:
W dużym
garnuszku gotujemy 200 g. cukru z 50 ml. wody na średniej mocy palnika do momentu,
aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny
ciemnozłoty kolor (musimy uważać, aby nie przypalić syropu, ponieważ syrup
będzie miał gorzki posmak). Gdy syrop nabierze odpowiedniego koloru zdejmujemy
go z ognia.
Do gorącej
mieszaniny wody i cukru bardzo ostrożnie dodajemy 600 ml. wrzącej wody (musimy
bardzo uważać, ponieważ reakcja będzie prawie wybuchowa), następnie wsypujemy 1
kg. cukru, dodajemy sok z cytryny, dokładnie wszystko mieszamy, gotujemy na
wolnym ogniu, aż zawrze, a następnie gotujemy syrop na minimalnym ogniu przez ok.
45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje.
Gorący syrop
będzie lekko rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po
wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do
garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać do niego
odrobinę gorącej wody i wymieszać.
Gotowy syrop
studzimy, przelewamy do małych słoiczków i przechowujemy w kuchennej szafce w
temperaturze pokojowej.
Z tego przepisu
otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz