czwartek, 9 maja 2013

Kremówki

… zwane również papieskimi lub wadowickimi, czyli słynne na całym świecie ciastko złożone z pysznego, słodkiego, rozpływającego się w ustach kremu budyniowego przełożone dwoma arkuszami kruchego ciasta – niby nic nadzwyczajnego, ale smakuje obłędnie :)
„… A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze…”. I tak to się zaczęło… :) To jedno zdanie wypowiedziane 16 czerwca 1999 r. przez papieża Jana Pawła II podczas jego pielgrzymki w Wadowicach zmieniło bieg historii kremówki. Ciastko zwane wcześniej kremówką, lub napoleonką natychmiast zyskało przydomek wadowicka kremówka papieska, stało się turystycznym hitem i niemalże w każdej cukierni w Wadowicach (i nie tylko) znajdziecie je właśnie pod tą nazwą :)
Jak wiadomo receptura Wadowicka jest ściśle tajna, ale co ważne słynne ciastko, które upodobał sobie Jan Paweł II prawdopodobnie już nie istnieje, ponieważ słynny cukiernik, który tworzył te cuda w tamtych czasach nie zostawił po sobie żadnych notatek. W sprzeczności pozostaje również pytanie czy owe  kremówki zawierały alkohol – jedni są do tego święcie przekonani, inni nie, syn  mistrza Hagenhubera twierdzi, że kremówki w cukierni jego ojca nie zawierały alkoholu i przyjmijmy, że faktycznie tak było.
Niestety kremówki, które możemy dziś kupić, to już nie te kremówki co kiedyś, smakują nieco inaczej, a co gorsze wiele cukierni niszczy tradycję zastępując masło w kremie margaryną, a przez to kremówka traci dużo na wartości i jakości, stąd też moje postanowienie, że od dziś kremówka papieska to ta kremówka, która nam najlepiej smakuje, a zatem podaję Wam przepis na moją ulubioną, najlepszą kremówkę papieską… przepis na krem znalazłam tu, jest przepyszny, a ciasto to takie standardowe kruche, a’la francuskie wypróbowane już wielokrotnie i jedyne co mogę Wam doradzić to najlepsza jest wiejska, gęsta śmietana – jeśli ktoś ma do niej dostęp to proponuję dodać ją zamiast śmietany kremówki wtedy ciasto jest jeszcze bardziej kruche... Z tego przepisu wychodzi 12 kremówek.
Składniki:

Ciasto: [1]        
 - 2 szklanki mąki      
- 1 kostka margaryny (250 g.)           
- 140 g. gęstej śmietany kremówki 36 % (niecałe 3/4 szklanki, polecam Piątnicy)            
 
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 250 g. masła roślinnego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy 32 g.
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto wykładamy na blat, siekamy nożem i zagniatamy rękoma, aż się dokładnie połączą, a następnie wkładamy do lodówki, aby ciasto się lekko schłodziło.
Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 2 równe części i rozkładamy na blaszki o wymiarach 25 x 30 cm. wyłożone papierem do pieczeniu, nakłuwamy ciasta widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut (uważamy, aby nie spiec ciasta za bardzo, ponieważ będą zbyt kruche).
Krem:
1 szklankę mleka miksujemy z mąką i jajkami.
2 szklanki mleka gotujemy z masłem, na koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę i jeszcze chwilę ją gotujemy, aż zgęstnieje

Gorący krem przekładamy na jeden blat ciasta, ostrożnie zsuwamy drugi blat ciasta, odstawiamy ciasto do przestygnięcia i na koniec posypujemy cukrem pudrem.



[1] W wersji dla zabieganych można zastąpić ciasto herbatnikami lub krakersami.

8 komentarzy:

  1. i to jest właśnie przepis na kremówkę mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy wiedzą co dobre ;) Niedługo dodam przepis na Karpatkę, też z tym kremem, polecam, jest równie pyszna :)

      Usuń
  2. Chyba się trochę zakalca porobiło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz zakalec to najprawdopodobniej ciasto za krótko się piekło.

      Usuń
  3. A musi byc smietana 36%?moze byc 22%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej 36, chodzi o gęstość śmietany, a śmietana 22% jest dość płynna, im tłustsza śmietana tym lepsza.

      Usuń
  4. 36 jest płynna a nie gęsta. Gęsta jest 12, 18 tyle że mają mniej procent tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla ścisłości: śmietana 36 %, którą polecam jest gęsta.

      Usuń