środa, 8 maja 2013

Domowa szynka

… zdrowa, pozbawiona chemii, i pyszna :) Jest bardzo delikatna, różowiutka i stanowi idealny dodatek do chlebka własnej roboty. Wygląda obłędnie i jest piękną ozdobą świątecznego stołu…
Przepis wzorowany na przepisie udostępnionym na stronie Wielkie żarcie.
Składniki:
- 1,5 kg. szynki bez kości (może być również schab, karczek lub karkówka)

Na zalewę:
- 2 litry wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 małe liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
- 4 łyżki soli peklowej Prymat

Dodatkowo:
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki vegety
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, wycieramy do sucha i nadajemy jej kształt sznurując ją (czasem w sklepie można kupić szynkę już obsznurowaną).
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki zalewy, szynkę i odstawiamy na 3 – 7 dni w chłodne miejsce, np. do lodówki. Czas peklowania zależy od wielkości mięsa – im większy mamy kawałek, tym dłuższego wymaga peklowania (dla 1 kg. szynki wystarczą 3 dni).
W czasie leżakowania kilkakrotnie przekręcamy szynkę, aby przyprawy równomiernie rozeszły się po mięsie. Warto również za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Następnie wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli szynka ma być spożywana na zimno to po wyjęciu z piekarnika musimy ją szczelnie zawinąć w folię aluminiową do całkowitego wystudzenia. 

4 komentarze:

  1. pięknie "malowana" - mam ochotę ją ..., no właśnie, ale wpierw ja trzeba tak wspaniale zrobić. :) pozdrawiam maria

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Zrobilem szynkę ! Wyszła pysznie pozdrawiam ☺����

    OdpowiedzUsuń
  3. witam . właśnie takiego przepisu szukałam :))) peklowanie szynki przez 14 dni odpada :) a tu 3 dni mam nadzieję, że jak jej nie podziurawię strzykawką to też będzie pyszna . Dam znać jak mi się udała.

    OdpowiedzUsuń