Przepis wzorowany na przepisie udostępnionym na stronie Wielkie żarcie.
Składniki:
- 1,5 kg. szynki bez kości (może być również schab, karczek lub karkówka)
Na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 litry wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 małe liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
- 3 małe liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
- 4 łyżki soli peklowej Prymat
Dodatkowo:
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
- 1/2 łyżki majeranku
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki vegety
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- szczypta pieprzu
Szynkę myjemy, wycieramy do sucha i nadajemy jej kształt sznurując ją (czasem w sklepie można kupić szynkę już obsznurowaną).
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki zalewy, szynkę i odstawiamy na 3 – 7 dni w chłodne miejsce, np. do lodówki. Czas peklowania zależy od wielkości mięsa – im większy mamy kawałek, tym dłuższego wymaga peklowania (dla 1 kg. szynki wystarczą 3 dni).
W czasie leżakowania kilkakrotnie przekręcamy szynkę, aby przyprawy równomiernie rozeszły się po mięsie. Warto również za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Następnie wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli szynka ma być spożywana na zimno to po wyjęciu z piekarnika musimy ją szczelnie zawinąć w folię aluminiową do całkowitego wystudzenia.
W czasie leżakowania kilkakrotnie przekręcamy szynkę, aby przyprawy równomiernie rozeszły się po mięsie. Warto również za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Następnie wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli szynka ma być spożywana na zimno to po wyjęciu z piekarnika musimy ją szczelnie zawinąć w folię aluminiową do całkowitego wystudzenia.
pięknie "malowana" - mam ochotę ją ..., no właśnie, ale wpierw ja trzeba tak wspaniale zrobić. :) pozdrawiam maria
OdpowiedzUsuń:) Koniecznie ją zrób, koniecznie :)
UsuńWitam. Zrobilem szynkę ! Wyszła pysznie pozdrawiam ☺����
OdpowiedzUsuńwitam . właśnie takiego przepisu szukałam :))) peklowanie szynki przez 14 dni odpada :) a tu 3 dni mam nadzieję, że jak jej nie podziurawię strzykawką to też będzie pyszna . Dam znać jak mi się udała.
OdpowiedzUsuńCzy można szynkę zamiast piec,sparzyć i jak długo ????
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale wydaje mi się, że parzenie będzie za krótkie i szynka będzie surowa.
UsuńCo mogę dodać zamiast soli peklowej
OdpowiedzUsuńTa sól jest. niezbędna. Jest dostępna. w każdym markecie.
Usuń