…
na pysznym spodzie z ciasta drożdżowego, aromatem jak z pizzerii i ciągnącym
serem :) Próbowałam dużo innych przepisów, ale zawsze wracam do tego… Tą pizzę
robię przynajmniej raz w tygodniu (od co najmniej już 10 lat) i zawsze jest
pyszna…
Składniki: (na
2 duże blaszki ok. 25 x 30 cm.)
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
-
1 szklanka (250 ml.) ciepłego mleka
-
40 g. świeżych drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
2 żółtka
-
2 łyżki oliwy
-
szczypta soli
Dodatkowo:
-
ketchup lub sos pomidorowy
-
oregano lub przyprawa do pizzy
-
ser żółty
-
ulubione dodatki, u mnie: pokrojona w kostkę szynka i czerwona papryka
Przygotowanie:
Najpierw
przygotowujemy zaczyn: do miseczki kruszymy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki
mąki i 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wszystkie składniki
mieszamy, aż powstanie nam papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto
będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy
zaczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. na
garnek, w którym przed chwilą gotowało się mleko).
Do
miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, żółtka, oliwę, wyrośnięte
drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto, stopniowo dolewając ciepłe mleko.
Przygotowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż
podwoi swoją objętość.
Ciasto
dzielimy na 2 części.
Formy
do pizzy smarujemy masłem lub margaryną, wylepiamy ciastem i odstawiamy na
chwilę, aż ciasto się napuszy. Następnie smarujemy ciasto ketchupem, posypujemy
oregano i układamy ulubione dodatki (u mnie szynka i papryka). Wierzch
posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przy
użyciu funkcji termoobiegu. Pieczemy ok. 10 – 15 minut, aż ciasto się upiecze,
a ser stopi.
Trochę nieścisłości 3 czy 4 szklanki maki ?
OdpowiedzUsuń3 :) Ja zawsze robię na oko, na wyczucie - ile płynów wchłonie mąka tyle jej dodaję.
OdpowiedzUsuń