środa, 8 maja 2013

Pierś w papirusie

… czyli pyszny, soczysty i delikatny filet, jak z reklamy tyle, że zdrowszy i w ulubionych przyprawach :)
Przepis znaleziony na blogu Margarytki.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 – 4 łyżeczki oliwy
- przyprawy (dowolne), u mnie: 1/2 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka, 3/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki Vegiety, szczypta czosnku
- 2 kawałki papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Papier do pieczenia przyciąć tak, aby zmieścił się w nim nasz filet.
Pierś umyć, oczyścić z ewentualnego tłuszczu i osuszyć, po czym bardzo delikatnie obtłuc tłuczkiem z obu stron (dosłownie po 2 razy z każdej strony).
W miseczce wymieszać oliwę z przyprawami.
Za pomocą pędzelka natrzeć papier przygotowaną marynatą, ułożyć pierś, zawinąć, docisnąć i odstawić na 30 – 45 minut.
Patelnię rozgrzać (nie używając przy tym żadnego tłuszczu), położyć piersi i smażyć z obu stron po około 5 – 8 minut (w zależności od grubości fileta).
Podawać z ziemniakami i ulubionymi warzywami, bądź surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz