Pomysł na tort zaczerpnęłam ze strony mniammniam i
zabrzmi to dość zabawnie ale dosłownie tak smakuje :) Mimo swojej prostoty i
szybkiego przygotowania tort jest niesamowity, przepyszny, lekki, delikatny,
słodki, ale jednocześnie nie przesłodzony, rozpływający się w ustach, a dodatkowo opleciony ozdobnym koszem i usłany różami wywołuje nie małe zdziwienie... Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki zmielonych na pył orzechów laskowych
lub włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
Poncz:
- 1/2 szklanki mocnej, słodzonej herbaty Early Grey
Dodatkowo:
- 750 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36 %
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 śmietan – fixy
- 1 i 1/3 puszki kajmaku, tzw. gotowanego mleka
skondensowanego słodzonego (~700 g.)
Krem
maślany (Buttercream):
-
1 i 1/4 kostki miękkiego masła (250 g.)
- 3 – 4
szklanki przesianego cukru pudru
- 1 łyżka
ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżki soli
- do 4 łyżek
mleka lub śmietany kremówki (gęstej)
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania
dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po kolei
żółtka dalej ubijając masę mikserem.
Mąkę i orzechy przesiewamy do małej miseczki, bardzo
delikatnie wmieszujemy je do ubitej masy (najlepiej drewnianą łyżką),
przelewamy ciasto do tortownicy (21 – 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg
+ góra – dół) i pieczemy ok. 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i
zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po
wyjęciu biszkoptu z piekarnika okrajamy go nożem od brzegów tortownicy,
zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3 równe części.
Poncz:
Herbatę słodzimy, studzimy i przelewamy do
spryskiwacza (jest to najprostszy i najwygodniejszy sposób na równomierne
naponczowanie tortu).
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem
na średnich obrotach stopniowo dosypując cukier puder i śmietan – fixy.
Masę kajmakową przekładamy do garnka i przez chwilę ubijamy mikserem, aż lekko „się rozluźni” i będzie
miała na tyle luźną konsystencję, aby bez problemu dało się ją rozsmarować na
biszkopcie.
Buttercream:
Miękkie
masło ucieramy mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, następnie dodajemy
3 szklanki cukru pudru, zmniejszamy obroty miksera na najniższe i ucieramy
masę mikserem, aż masło dokładnie połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy do
masy sól, ekstrakt waniliowy, ok. 2 łyżki mleka lub śmietany, ponownie
ustawiamy obroty miksera na średnie i ubijamy masę mikserem jeszcze przez ok.
3 minuty.
Jeśli masa
potrzebuje bardziej sztywnej konsystencji dodajemy dodatkowo 1 szklankę cukru
pudru, jeśli chcemy, aby była rzadsza – dodajemy odrobinę mleka lub śmietany.
Jeśli
używamy barwniki dodajemy je na koniec i jeszcze przez chwilę ubijamy masę
mikserem do momentu, aż barwnik dokładnie połączy się z kremem.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, spryskujemy
go 1/3 ponczu, rozsmarowujemy połowę kajmaku, układamy połowę ubitej śmietany, w
ten sam sposób układamy drugą warstwę tortu, przykrywamy wierzch trzecim blatem
biszkoptu i spryskujemy go resztą ponczu.
Wierzch
i boki tortu równomiernie smarujemy cienką warstwą
kremu maślanego (jest to konieczne, aby dekoracja z kremu nie spłynęła z tortu) i wstawiamy tort do lodówki na ok. 2 kwadranse (krem w tym czasie również możemy
włożyć do lodówki).
Po tym czasie wyjmujemy tort z
lodówki, przekładamy brązowy krem do
rękawa cukierniczego z końcówką z podłużnym, karbowanym wzorem (np.
Wilton 47) i zaplatamy kosz (tutorial przedstawiający wykonanie kremowego
kosza jest już u mnie na blogu). Następnie wymieniamy końcówkę na wzór głębokiej gwiazdki do wykonywania róż (najlepiej
Wilton 1M), wkładamy do rękawa cukierniczego kremowy krem i zaczynamy ozdabiać
tort różami, zaczynając od brzegów tortu, kończąc na środku.
Wierzch można dodatkowo udekorować cukrowymi
kwiatuszkami.
Aby wykonać kosz i róże będziemy potrzebowali
podwójnej ilości kremu maślanego – jedną klasyczną, kremową, a drugą czekoladową (czekoladowy buttercream).
Przed podaniem tort należy schłodzić minimum kilka
godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz