poniedziałek, 13 maja 2013

Sernik z musem czekoladowym

… czyli biało – czarne szaleństwo, sernikowo – czekoladowe, które pokocha chyba każdy kto je spróbuje! To połączenie jest po prostu genialne, delikatny smak sernika i mocno czekoladowy mus to prawdziwy strzał w dziesiątkę, wręcz mistrzowskie połączenie i dlatego autorowi przepisu składam ukłony i gratulacje, za pomysł! Ma on bardzo szlachetny smak i elegancki wygląd, zachwyca od pierwszego wejrzenia, a właściwie kęsa i nadaje się zarówno jako sernik, jak i mini torcik na małe uroczystości, gdyż każdy znajdzie w nim coś dla siebie – albo sernik, albo czekoladę, albo 2 w 1. Poza tym  jest bardzo prosty, szybko się go przygotowuje i można z nim eksperymentować dodając czekoladę mleczną, lub gorzką – w pierwszej opcji mus będzie bardziej słodki, w drugiej – bardziej wytrawny, ale zapewniam Was, że obie wersje są fenomenalne… Jedyne co zmieniłam w przepisie to masę serową, gdyż ta oryginalna smakowała dla mnie jak zwykły twaróg, była dość zwarta, a ja lubię bardziej lekkie serniki (kwestia gustu), stąd też jako bazę posłużył mi sernik idealny (również z Kwestii Smaku) i jednocześnie genialny w swojej prostocie…
Przepis pochodzi stąd.
Składniki:

Masa serowa:           
- 1
kg. sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese                 
- 1,5 szklanki drobnego cukru          
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub budyniu waniliowego / śmietankowego     
- 5 jajek          
- 125 ml. śmietanki kremówki 36%
- aromat wanilli: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub / i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią   

Wykończenie:
- 200 g. kwaśnej gęstej śmietany 12 – 18 % 
- 2 łyżki cukru pudru 

Mus czekoladowy:   

- 150 g. drobnego cukru (lub cukru pudru)  
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka        
- 1 łyżka gorzkiego kakao     
- 200 ml. śmietanki kremówki 36 % 
- 100 g. masła (najlepiej niesolonego)           
- 250 g. gorzkiej czekolady (u mnie 100 g. mlecznej i 150 g. gorzkiej)      

Dodatkowo:
- wiórki czekolady
- owoce z zalewy, np. wiśnie
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy twaróg, cukier, mąkę i ucieramy całość mikserem przez około 2 – 3 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Po chwili stopniowo dodajemy jajka, miksując w dalszym ciągu masę mikserem, po ok. 30 sekund po dodanym kolejnego jajka. Na koniec zwalniając obroty miksera na najniższe dodajemy śmietanę kremówkę, aromat waniliowy i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, ale do połączenia się składników.
Dno tortownicy (o średnicy 21 – 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz, przelewamy masę, do tortownicy, wstawiamy ją na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze przez ok. 1,5 godziny, do czasu aż wierzch sernika się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozprowadzamy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem, wstawiamy sernik z powrotem do piekarnika i pieczemy go jeszcze ok. 15 minut.
Sernik studzimy, a gdy całkowicie zastygnie zdejmujemy z niego obręcz.
Mus czekoladowy:
Do metalowej miski wsypujemy 50 g. cukru, 6 żółtek, śmietankę, umieszczamy miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą i mieszamy całość drewnianą łyżką, aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodajemy kakao (najlepiej przez sitko, aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, możemy całą masę przelać przez sitko). Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia, wrzucamy do niej miękkie masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy masę, aż wszystkie składniki się roztopią i dokładnie połączą.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami resztę cukru (100 g.). Po dodaniu cukru ubijamy białka jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty, aby piana była lśniąca i błyszcząca.
Ubite białka łączymy z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach) i delikatnie mieszamy masę łyżką.
Na schłodzony sernik wykładamy mus i wstawiamy sernik do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc). Gdy mus dostatecznie zesztywnieje okrajamy sernik nożem wkoło boków tortownicy, zdejmujemy obręcz, dekorujemy wierzch wiórkami czekolady i wstawiamy sernik do lodówki do dalszego zastygnięcia.
Sernik smakuje wyśmienicie z owocami z zalewy, np. z wiśniami w frużelinie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz