Przepis
pochodzi stąd.
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg. sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub budyniu waniliowego / śmietankowego
- 5 jajek
- 125 ml. śmietanki kremówki 36%
- 1 kg. sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub budyniu waniliowego / śmietankowego
- 5 jajek
- 125 ml. śmietanki kremówki 36%
- aromat wanilli: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub / i dodatkowo 1 łyżeczka
pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykończenie:
- 200 g. kwaśnej gęstej śmietany 12 – 18 %
- 2 łyżki cukru pudru
Mus czekoladowy:
- 150 g. drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 200 ml. śmietanki kremówki 36 %
- 100 g. masła (najlepiej niesolonego)
- 250 g. gorzkiej czekolady (u mnie 100 g. mlecznej i 150 g. gorzkiej)
Dodatkowo:
Wykończenie:
- 200 g. kwaśnej gęstej śmietany 12 – 18 %
- 2 łyżki cukru pudru
Mus czekoladowy:
- 150 g. drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 200 ml. śmietanki kremówki 36 %
- 100 g. masła (najlepiej niesolonego)
- 250 g. gorzkiej czekolady (u mnie 100 g. mlecznej i 150 g. gorzkiej)
Dodatkowo:
- wiórki czekolady
- owoce z zalewy, np. wiśnie
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy twaróg, cukier, mąkę i
ucieramy całość mikserem przez około 2 – 3 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita.
Po chwili stopniowo dodajemy jajka, miksując w dalszym ciągu masę
mikserem, po ok. 30 sekund po
dodanym kolejnego jajka. Na koniec zwalniając obroty miksera na najniższe
dodajemy śmietanę kremówkę, aromat waniliowy i jeszcze przez chwilę ucieramy
masę mikserem, ale do połączenia się składników.
Dno tortownicy
(o średnicy 21 – 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz,
przelewamy masę, do tortownicy, wstawiamy ją na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do temperatury 175 stopni, następnie
obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze przez ok. 1,5 godziny, do czasu aż wierzch sernika się zetnie (środek może pozostać nieco
luźniejszy).
Po tym
czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozprowadzamy na nim śmietanę wymieszaną
z cukrem pudrem, wstawiamy sernik z powrotem do piekarnika i pieczemy go
jeszcze ok. 15 minut.
Sernik
studzimy, a gdy całkowicie zastygnie zdejmujemy z niego obręcz.
Mus czekoladowy:
Do metalowej miski wsypujemy 50 g. cukru, 6 żółtek,
śmietankę, umieszczamy miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą i mieszamy
całość drewnianą łyżką, aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i
zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodajemy kakao (najlepiej przez sitko, aby nie zrobiły się
grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, możemy całą masę przelać przez sitko).
Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia, wrzucamy do niej miękkie masło oraz połamaną
na kosteczki czekoladę i mieszamy masę, aż wszystkie składniki się roztopią i dokładnie
połączą.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec
ubijania partiami resztę cukru (100 g.). Po
dodaniu cukru ubijamy białka jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty, aby piana była
lśniąca i błyszcząca.
Ubite białka łączymy z masą czekoladową (najlepiej
dodawać pianę do musu w 3 partiach) i delikatnie mieszamy masę łyżką.
Na schłodzony sernik wykładamy mus i wstawiamy sernik
do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc). Gdy mus dostatecznie
zesztywnieje okrajamy sernik nożem wkoło boków tortownicy, zdejmujemy obręcz, dekorujemy
wierzch wiórkami czekolady i wstawiamy sernik do lodówki do dalszego
zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz