piątek, 10 maja 2013

Sernik orzechowy

… czyli sernik dla prawdziwych koneserów w dość intrygującym połączeniu, ale zapewniam Was, że genialnym! Delikatny, aksamitny i kremowy sernik, ciasteczkowy spód oraz słodka, przepyszna masa orzechowa to idealnie zgrane trio, które sprawia, że sernik smakuje po prostu cudownie, obłędnie i pozostawia niezapomniane wrażenia, a najlepszym dowodem na to jest to, że po spróbowaniu pierwszego kawałka zapada cisza i każdy delektuje się jego smakiem, a następnie zgłasza z uśmiechem na twarzy po dokładkę… :)
W tym serniku dominuje orzechowy smak, więc jest to sernik w szczególności dla tych, którzy uwielbiają orzechy, ale nie tylko – u mnie w domu smakował nawet tym, którzy za nimi nie przepadają, a ponieważ jest to ciasto 3 – warstwowe (ciastka, orzechy i sernik) każdy znajdzie w nim coś dla siebie… :)
Jeśli mogę Wam coś zasugerować to radzę, aby nie zamieniać golden syrupu na miód lub inne substytuty – jest on nie do podrobienia, ma przyjemny karmelowy smak, a jeśli nie możemy go znaleźć w sklepie bardzo łatwo go zrobić z dosłownie kilku, łatwo dostępnych składników (przepis na golden syrup zamieściłam już na blogu).
Przepis na sernik pochodzi z tej strony, a znalazłam go tu.
Z podziękowaniami dla taty, który łupał strasznie twarde orzechy...
Składniki:

Spód:
- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Masa orzechowa:
- 2/3 szklanki golden syrupu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja pominęłam)

Masa serowa:
- 750 g. sera śmietankowego (u mnie twaróg sernikowy Piątnicy)
- 1 szklanka brązowego cukru (bardzo drobnego, ale nie demerara)
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Spód:
Składniki na spód dokładnie łączymy, wylepiamy nimi dno tortownicy (o średnicy 23 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.
Masa orzechowa:
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki, łączymy je łyżką i ciągle mieszając gotujemy je na wolnym ogniu przez ok. 8 – 10 minut, aż masa zgęstnieje.
Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok, na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę i jajka wbijając jedno po drugim. Na koniec wlewamy do sera śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Masę serową wylewamy na masę orzechową, wyrównujemy ją łyżką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę. Jeśli sernik zacznie się przypiekać przykrywamy go delikatnie folią aluminiową (folia nie może dotykać sernika!).
Sernik należy schłodzić w lodówce minimum 4 godziny przed podaniem.
Wierzch dekorujemy wg. uznania, np. orzechami (ja polałam sernik toffi i ozdobiłam orzechami włoskimi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz