- 150 g. zakwasu żytniego
- 300 ml. letniej wody
- 400 g. mąki pszennej chlebowej
- 100 g. mąki żytniej jasnej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g.) lub 8 g. drożdży świeżych (ja pominęłam)
Dodatkowo: (na błyszczącą, i lekko rumianą skórkę)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 30 – 36 %
Wszystkie składniki wkładamy do miski miksera, wyrabiamy przez ok. 7 – 8 minut (ciasto powinno być luźne i lepkie), przykrywamy miskę folią, odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło, a następnie ponownie wyrabiamy przez ok. 5 minut, by było elastyczne (ja wyrabiałam ciasto rękoma).
Wyrośnięte ciasto odstawiamy na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja raz odgazowałam ciasto, ale chyba jest to zbędne, ponieważ ciasto jest dość luźne i bardzo trudno to zrobić).
Po wyrośnięciu za pomocą drewnianej szpatułki przekładamy ciasto do blaszki – keksówki (u mnie 8 x 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, a następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (na ok. 2 – 3 godziny).
Przed pieczeniem delikatnie smarujemy wierzch chleba odrobiną jajka roztrzepanego ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni (na dolną półkę piekarnika) i pieczemy ok. 40 – 45 minut (w trakcie pieczenia dwukrotnie spryskujemy wierzch chleba zimną wodą – mniej więcej w połowie pieczenia i ok. 5 minut przed końcem). Ostatnie 5 – 10 minut pieczenia możemy dopiekać chleb bez formy.
Upieczony chleb spryskujemy 1 – 2 razy zimną wodą, a następnie studzimy zawinięty w bawełnianą ściereczkę.
150g zakwasu tzn jak bo w chlebku pszennym bralismy 3lyzki i z wada i maka sie je rozrabialo i potem na 12godz odstawialo, jak tu!?
OdpowiedzUsuńdziekuje z gory za pomoc
Pinia
Tu z gotowego zakwasu dokarmianego kilka dni odmierzamy po prostu 150 g. (patrz przepis na zakwas - tu przygotujemy z mąki żytniej).
Usuń