Ciasto: (na 9 naleśników)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- duża szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- duża szczypta soli
Nadzienie:
- 1 słoik ostrego sosu pomidorowego 400 g. (u mnie Barilla Arrabiata)
- 100 g. sera startego na drobnych oczkach
Sos:
- 40 g. masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 100 ml. mleka
- 1 śmietana 18 % (200 ml.)
- 2 łyżki nadzienia
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Dodatkowo:
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Dodatkowo:
- 100 g. żółtego sera
- oliwa do smażenia naleśników
- masło do wysmarowania blaszki
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka i puszysta.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka i puszysta.
Na odrobinie oliwy, na małym ogniu pieczemy naleśniki, odsączamy je na ręczniku papierowym z tłuszczu i układamy na talerzyku na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie:
Sos pomidorowy podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy żółty ser, a gdy ser zacznie się stapiać zdejmujemy sos z ognia.
2 łyżki nadzienia odkładamy (będzie nam potrzebny do sosu), a resztą smarujemy naleśniki, po ok. 1 łyżce na 1 naleśnik, zawijamy ciasno w rulony, i układamy w blaszce (u mnie 8 x 21 cm.) wysmarowanej masłem.
Sos:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały nam grudki, zdejmujemy mieszankę z ognia, dodajemy mleko, śmietanę, i dokładnie rozprowadzamy składniki na gładki i jednolity sos. Następnie podgrzewamy sos na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy, 2 łyżki odłożonego wcześniej nadzienia i gotowym sosem zalewamy naleśniki.
Wierzch posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż ser się delikatnie zapiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz