poniedziałek, 6 maja 2013

Muffinki Mleczna kanapka

… czyli mleko, miód i biszkopt, jak mówi reklama, ukryte w małej babeczce :) Na bazie przepisu ciasto Mleczna kanapka można zrobić również muffinki – śliczne, czekoladowe babeczki nadziane słodką, mleczną masą a’la Milky Way, oblane grubą warstwą czekolady… prawdziwa pychotka :) Kto lubi ciasto, pokocha i te babeczki…
Składniki: (na ok. 10 babeczek)

Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżki oleju (ja zastąpiłam mlekiem 3,2 %)
- 1,5 łyżki przegotowanej wody

Masa:
- 62 ml. mleka 3,2%
- 1 pełna szklanka pełnego mleka w proszku
- 1/4 szklanki cukru
- 8 g. cukru wanilinowego
- 1 łyżka dobrej jakości miodu
- 150 g. masła śmietankowego 

Polewa czekoladowa:
- 100 g. deserowej lub mlecznej czekolady
- 70 g. masła śmietankowego
Przygotowanie:

Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wodę, olej i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy.
Masę przelewamy do foremki muffinkowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną,  wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
                                                                                                                     
Masa:
Mleko (zwykłe) gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem wanilinowym i miodem, a następnie odstawiamy je do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy masę, aż będzie gładka i jednolita.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  i odstawiamy, aby lekko przestygła.

Ostudzone muffinki dzielimy na dwie równe części, przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową.
Muffinki przechowujemy w lodówce i wyjmujemy je z lodówki na ok. 2 godziny przed planowanym podaniem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz