sobota, 4 maja 2013

Pierogowe ABC

Każdy ma idealne ciasto na pierogi… mam i ja :)
Podstawowe ciasto na pierogi to tylko woda, mąka i sól. Tak robiły pierogi nasze babcie, i zawsze były pyszne, ale z biegiem czasu zaczęto eksperymentować, i dodawać inne składniki, takie jak: żółtka, całe jajka, mleko, drożdże, smalec, maślankę, olej, masło… który sprawia, że ciasto przy wyrabianiu jest idealnie miękkie, plastyczne i nie wymaga podsypywania mąką?

Na początek  kilka zasad – to nawet więcej niż połowa sukcesu…
- Mąka powinna mieć temperaturę pokojową i być przesiana przez sito.
- Woda powinna być gorąca – najlepiej wrząca.
- Masło powinno być miękkie, prawdziwe, o jak najwyższej zawartości tłuszczu.
- Ciasto powinno być wyrabiane przynajmniej kilka minut – im dłużej będziemy
je wyrabiać, tym lepiej wyrosną pierogi podczas gotowania.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie, elastyczne, i nie powinno kleić się do rąk, ani do stolnicy.
- Do ciasta pierogowego najlepiej nie dodawać białek, tylko samo żółtko – nada ono ciastu ładny, żółty kolor.
- Prawidłowo wyrobione ciasto nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.
- Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć ok. 1 – 2 kwadranse w ciepłym miejscu, aby mąka spęczniała – najlepiej przykryć je gorącą miską i dodatkowo ściereczką kuchenną.
- Ciasto należy rozwałkować jak najcieniej – im cieńsze ciasto, tym pierogi są bardziej miękkie i delikatne.
- Pierogi lepimy od tej bardziej wilgotnej strony, czyli tej, która przylegała do stolnicy.
- Musi uważać, aby przy lepieniu pierogów wypuścić z nich całe powietrze (aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania).
- W czasie lepienia pierogów pozostałe ciasto musi być przykryte ściereczką, lub owinięte w folię spożywczą, aby nie wysychało.
- Aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania do osolonego wrzątku należy dodać 2 – 3 łyżki oliwy lub łyżkę masła.


Najczęstsze problemy z ciastem pierogowym:

Problem:
Prawdopodobna przyczyna:
Ciasto jest za twarde
- do ciasta dodano za zimną wodę
- użyto za dużo mąki
- zły przepis – źle dobrane składniki
Pierogi rozpadły się podczas gotowania
- do ciasta dodano za mało mąki
- źle sklejono brzegi pierogów
- w pierogu pozostało powietrze
-ciasto było za cienko rozwałkowane

Po przepis zapraszam do działu Potrawy mączne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz