środa, 8 maja 2013

Pan śledzik

…jak post, to post i po obiadaniu się pysznościami w ostatnim czasie czas powiedzieć sobie STOP i to na długie 40 dni :) Zaczyna się post, więc kolej na śledzika, symbol polskiej tradycji, prostej, postnej i szybkiej potrawy, która jest symbolem Wielkiego Postu. Co prawda śledź jest dość tłustą rybą, ale ma za to bardzo dużo zalet – poprawia nastrój, wzmacnia pamięć i koncentrację, zwiększa odporność, a poza tym śledzie są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega – 3, potas, żelazo, oraz witaminy A, D i E, także powinny gościć na naszym stole i to dość często! Dziś przedstawiam Wam przepis na śledzie mojej mamy, bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne, z dodatkiem cebulki i majonezu… pyszne i szybkie w przygotowaniu :)
 Składniki:

Zalewa:
- 3 szklanki wody (750 ml.)
- 1/2 szklanki octu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 duże listki laurowe połamane na połówki
- 8 – 10 ziarenek pieprzu
- 1 średnia cebula pokrojona w plastry
- 1 mała płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:
- 1 kg. śledzi
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- oliwa
Przygotowanie:
Składniki na zalewę wkładamy do garnka, gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody, wkładamy do zimnej zalewy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 – 24 godziny.
Po tym czasie odsączamy śledzie z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoiczka 3 – 4 kawałki lekko je dociskając widelcem, zalewamy je oliwą, układamy odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli, następnie układamy kolejną warstwę śledzi, oliwę, cebulę i tak, aż wypełnimy słoik do ok. 3/4 wysokości, zalewamy śledzie oliwą, posypujemy cebulką, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na min. 1 dzień.
Śledzie najlepiej smakują z pieczywem i majonezem. Smacznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz