środa, 8 maja 2013

Barszcz czerwony

… czyli tradycyjna świąteczna zupa, o pięknym różowym kolorze i słodkim smaku buraków. Smaczny i sprawdzony przepis mojej mamy, który ma idealnie dobrane proporcje, bez zbędnych dodatków warzyw i wędzonek, które przytłaczają smak buraczków… Wielbicieli tej zupy zachęcam do wypróbowania, gdyż barszczyk jest naprawdę wyborny, pięknie prezentuje się na stole, i ma cudowny smak i zapach. Można go podawać na wiele sposobów:  z pierogami, uszkami, pasztecikami, krokietami, makaronem …
Składniki:
- 750 – 800 g. czerwonych buraków
- 1,3 litra zimnej wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 kosteczka czosnku Knorr (lub odpowiednio 1 ząbek czosnku)
- 2 małe szczypty soli
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 1 cebula

Dodatkowo:
- cukier
- kwasek cytrynowy
- ewentualnie przyprawy: pieprz, majeranek
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Najlepiej rozłożyć sobie robienie zupki na 2 dni, wtedy buraczki ładnie się przegryzą, ale można oczywiście zrobić wszystko jednego dnia.
1 dzień wieczorem:
Buraczki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w grubsze plasterki i przekładamy do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, sól, kwasek cytrynowy, cukier i jedną, wcześniej opaloną nad gazem cebulę. Gotujemy zupkę ok. 45 – 60 minut, przykrywamy pokrywką i  odstawiamy w chłodne miejsce.
2 dzień rano:
Przecedzamy zupę do drugiego garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu i doprawiamy według smaku – cukrem, jeśli barszcz będzie za kwaśny lub kwaskiem cytrynowym – jeśli będzie za słodki, ewentualnie można dodać pieprzu lub majeranku.
Następnie przygotowujemy zaprawkę [1]1 pełną łyżkę mąki rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, następnie dodajemy pół szklanki gorącego barszczu, mieszamy, wlewamy zaprawkę przez sitko do zupy i energicznie mieszamy.
Przed podaniem można do każdego talerzyka z zupką dodać 1 łyżkę śmietany 12 – 18%.


[1] Jeśli preferujemy mocno różowy barszcz, nie dodajemy zaprawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz