środa, 8 maja 2013

Chipsy ziemniaczane

… chyba każdy uwielbia chipsy i mimo tego, że zawierają mnóstwo konserwantów, ulepszaczy i sztucznych substancji, z chęcią je jemy. Dziś proponuję Wam domowe chipsy a'la frytki – złociste, chrupiące, pyszne i przede wszystkim naturalne i zdrowe! Idealna przekąska na zbliżającego się Sylwestra :)
Składniki:
- 5 ziemniaków
- olej

Propozycje podania:
- chipsy solone – sól,
- chipsy serowe – sól + cienko starty parmezan,
- chipsy paprykowe – sól + szczypta ostrej papryki,
- chipsy czosnkowe – czosnek w mini kostkach Knorr,
- chipsy cebulowe – cebula w mini kostkach Knorr,
- chipsy ziołowe – ulubione świeże lub suszone zioła,
- chipsy light – upieczone ziemniaczki osuszone ręcznikiem papierowym z tłuszczu :)
Przygotowanie:
W głębokim garnku podgrzewamy olej.
Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki (im cieńsze tym po upieczeniu będą bardziej chrupiące), osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, wrzucamy partiami do gorącego oleju i smażymy po kilka minut z obu stron na lekko złoty, rumiany kolor. Następnie przekładamy chipsy do salaterki i jeszcze gorące posypujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz