- 3 litry wody
- 4 białe kiełbaski
- kawałek wędzonego boczku
- 3 – 4 żeberka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- 1 cebula
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- barszcz biały Winiary w torebce
- majeranek
- 2 łyżeczki Kucharka lub Vegety
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, ocet
- jajka na twardo
Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy opłukane mięso, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujemy wywar na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W między czasie kilka razy odszumowujemy zupę.
Następnie przecedzamy zupę do drugiego garnka i przekładamy do niego tylko mięso.
W 500 ml. wody rozrabiamy 3/4 torebki barszcz Winiary, gotujemy go na wolnym ogniu, a następnie przelewamy do zupy. Dodajemy troszkę majeranku, 2 łyżeczki przyprawy Kucharek i gotujemy wszystko jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy do smaku.
Po przestudzeniu zupy dodajemy do niej śmietanę.
Barszcz podajemy z pokrojoną w plasterki kiełbasą i kawałkami jajka na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz