…
czyli kilkupiętrowe ciacho z kremem karpatkowym, czekoladową masą, ciągnącym
tofii i słonymi orzeszkami, a wszystko to między warstwami pysznych herbatników
i chrupiących krakersów. Jest to genialne połączenie – ciasto jest hitem każdej
imprezy i smakuje wszystkim, którzy je spróbują, ale uwaga – jest mocno
uzależniające :)
Składniki: (na formę o wymiarach max. 25 x 40 cm.)
Masa karpatkowa:
-
1 opakowanie kremu karpatka w 5 minut Delecta
-
400 ml. mleka 3,2 %
Masa czekoladowa:
-
400 ml. mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru
-
cukier waniliowy 32 g.
- 5 żółtek
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 pełna łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g. masła śmietankowego (pół kostki)
- 3 – 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
Na polewę:
- 5 żółtek
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 pełna łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g. masła śmietankowego (pół kostki)
- 3 – 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
Na polewę:
-
2 tabliczki mlecznej czekolady
-
2 – 3 łyżki mleka 3,2 %
-
1 łyżka śmietany 36%
Dodatkowo:
- 2 puszki gotowanego mleka skondensowanego słodzonego, po ok. 510 g.
- 2 paczki krakersów Lajkonik
- 7 paczek herbatników
- zmielone słone orzeszki ziemne
Dodatkowo:
- 2 puszki gotowanego mleka skondensowanego słodzonego, po ok. 510 g.
- 2 paczki krakersów Lajkonik
- 7 paczek herbatników
- zmielone słone orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Masa karpatkowa:
Masę karpatkową
przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masa
czekoladowa:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki (oprócz masła i kakao), gotujemy
budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna
delikatnie wkręcamy do niej masło i
kakao.
Polewa:
W garnku (na
najmniejszym ogniu) rozpuszczamy czekolady mleczne z śmietaną i odrobiną mleka (najlepiej w kąpieli wodnej).
Przełożenie: herbatniki
– toffi – orzeszki – krakersy – masa czekoladowa – krakersy – toffi – orzeszki
– herbatniki – masa karpatkowa – herbatniki – polewa czekoladowa – orzeszki.
Warstwy
można ułożyć dowolne, wg. własnego gustu, np. dwie warstwy toffi można połączyć w
jedną, podwójną ;)
Witam, na jak dużą blachę jest to przepis?
OdpowiedzUsuńNa dużą standardową blaszkę (o wymiarach ok. 25 x 40 cm.)
UsuńDziękuję za odp. Będę robić jutro z okazji Walentynek, mam nadzieje że wyjdzie super. Pozdrawiam
UsuńWalentynki zapowiadają się bardzo słodko ;) Na pewno wszystko się uda tylko przygotuj ciasto wcześniej, aby kremy dobrze zgęstniały - wtedy łatwiej będzie Ci je pokroić.
UsuńMiłego wieczoru :)
Co można zamiast karpatki
OdpowiedzUsuńZamiast karpatki może być dowolny krem budyniowy, waniliowy lub śmietankowy.
UsuńZrobiłam ciasto na święta i było bardzo słodkie
OdpowiedzUsuńco zrobić żeby było mniej słodkie
Można pokombinować troszkę go odchudzając dając np. tylko jedną warstwę toffi, no ale jak mam być szczera to taki urok tego ciasta, że jest słodkie ;) A dałaś orzeszki i krakersy solone? Pytam, bo to właśnie one łagodzą smak i delikatnie przełamują słodkość ciasta. Możesz spróbować jeszcze z ciast 3-bita (to również przekładaniec na herbatnikach bez pieczenia), jest bardzo podobne i właśnie troszkę mniej słodkie... Miłego wieczorku, pozdrawiam, Ania
UsuńSzczerze mówiąc nie wiem co to jest toffi wg twojego przepisu bo są podane tylko 2 masy i puszka skondensowanego mleka
OdpowiedzUsuńPuszki gotowanego mleka skondensowanego słodzonego to inaczej toffi, czy jak kto woli kajmak :)
Usuń