wtorek, 7 maja 2013

Sałatka z tuńczykiem

… warstwowa, szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Świetnie sprawdza się na imprezach i obowiązkowo na Wielkanoc, ponieważ jest lekka, wiosenna i z dodatkiem jajek :)
Składniki:
- 400 g. żółtego sera
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 2 małe puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
- 5 jajek
- 5 ogórków konserwowych
- papryka konserwowa
- majonez
- ketchup
- ewentualnie szczypiorek

Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy na drobną kostkę.
Ogórki kroimy na plasterki, a paprykę konserwową w małą kostkę.
W dużej misce na sałatkę układamy kolejno: połowę startego żółtego sera – paprykę konserwową – tuńczyka odciśniętego z sosu – grubą warstwę ketchupu – kukurydzę – ogórki konserwowe – cienką warstwę majonezu – groszek – grubą warstwę majonezu – jajka –  resztę żółtego sera, a wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

  1. W ZYCIU Nie jadlam tak PYSZNEJ SALATKI
    NAPRAWDE PYCHOTA POLECAM SZYBKA , oraz WIZUALNIE BARDZO ATRAKCYJNA
    ROBIE BARDZO CZESTO
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń