środa, 8 maja 2013

Czekoladowe ciasto z Coca – Colą

… które robi się chyba najszybciej i najprościej na świecie :) Prościej już chyba być nie może – składniki mokre łączymy z suchymi i gotowe, a ciasto jest pyszne, słodkie, intensywnie czekoladowe, w smaku przypominające nieco murzynka, ale jest dużo bardziej puszyste i wilgotne. Jest wciągające, uzależniające i z każdym kawałkiem smakuje coraz lepiej! Ja najbardziej lubię, gdy to ciasto wręcz pływa w czekoladzie, więc jest nim oblane ze wszystkich stron :)
Przepis zaczerpnięty z blogu moje kucharzenie.
Składniki:

Ciasto:
- 250 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g. cukru
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao
 - szczypta soli
- 1 cukier waniliowy 15 g.
- 250 g. masła śmietankowego
- 200 ml. coca – coli
- 75 ml. mleka
- 2 jajka

Polewa:
- 2/3 kostki margaryny Kasi
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mleka
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca – colę i wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Formę keksówkę (8 x 31 cm.) smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Przygotowaną masę przelewamy do keksówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 – 50 minut (u mnie 60 minut).
Przygotowujemy polewę: margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, dodajemy cukier, mleko, kakao i mieszamy wszystko razem na wolnym ogniu aż masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. 
Ciasto studzimy, a następnie obficie oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg. uznania (u mnie zmielone orzeszki ziemne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz