środa, 8 maja 2013

Blok czekoladowy z dodatkami

… czyli pyszna i mega słodka bomba kaloryczna, pamiętająca czasy jeszcze PRL– u :) W klasycznej wersji tylko z herbatnikami, w mojej – wzbogacony o krakersy, słone orzeszki i białą czekoladę. Ma boski smak i zapach i jest bardzo ekonomiczny – wystarczy jeden kawałek, aby zaspokoić podniebienie nawet największego łasucha :)
Składniki:
- 200 g. masła śmietankowego
- 50 g. margaryny Kasi (1/5 kostki)
- 400 – 450 g. pełnego mleka w proszku
- 50 ml. mleka
- 50 ml. wody
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 250 g. herbatników (2,5 paczki)
- paczka herbatników w czekoladzie Maltanki 80g.
- 10 szt. solonych krakersów
- 1 tabliczka białej czekolady (100g.)
- 100 g. solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Herbatniki, krakersy i czekoladę siekamy nożem na małe kawałki. Orzeszki rozbijamy tłuczkiem na drobne odłamki.
Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku, pokruszone herbatniki, krakersy, czekoladę i orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
W garnku (na bardzo małym ogniu) rozpuszczamy masło i margarynę. Następnie dodajemy cukier i kakao, dolewamy wodę, mleko, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy masę do lekkiego przestudzenia.
Ciepłą masę przelewamy do miski z mlekiem w proszku i dodatkami i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Formę – keksówkę (25 x 12 x 8) wykładamy papierem do wypieków, przekładamy do niej naszą masę i wygładzamy powierzchnię ciasta.
Następnie wkładamy blok do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz