środa, 8 maja 2013

Mleczna zupa pomidorowa

… czyli trochę inna wersja klasycznej pomidorowej. Warto ją spróbować, ponieważ jest pyszna, gęsta, lekko słodka i można ją podawać na różne sposoby – jako zupę, jako krem lub z groszkiem ptysiowym :)

Składniki: (na 3 litry)
- 0,7 litra przecieru pomidorowego swojej roboty
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 90 g firmy Pudliszki lub Łowicz
- 0,5 litra mleka 2 %
- 4 – 5 skrzydełek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały por
- pół selera
- pęczek natki pietruszki
- Vegeta
- kolorowy ziarnisty pieprz
- magii
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- 1 – 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Przygotować 2 litry dobrego rosołu:
4 – 5 skrzydełek z kurczaka zalać 2,5 litrami zimnej wody, zszumować, włożyć włoszczyznę, wsypać 3 łyżeczki Vegety, małą płaską łyżeczkę kolorowego ziarnistego pieprzu, trochę magii w płynie i jedną bulionetkę z drobiu Knorr. Gotować na maleńkim gazie około 2 – 3 godziny – nie może bulgotać!
Po ugotowaniu rosołu przecedzamy wywar do drugiego gara, wlewamy przecier pomidorowy domowy, przecier ze sklepu i musi się to zagotować i „poprychcić” ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Następnie odstawiamy zupę do przestygnięcia – na ok. 30 minut i dopiero po tym czasie wlewamy 0,5 litra mleka.
Doprawiamy zupę wg. swojego smaku – można trochę osłodzić.
Zupę do podania podgrzewamy, ale nie można jej zagotować, bo mleko się owarzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz