środa, 8 maja 2013

3 bit

… czyli ciacho na wzór słynnego batonika, przełożone herbatnikami, puszystą bitą śmietaną, kremem budyniowym i karmelową masą. W smaku nie do opisania – pyszne, słodkie i rozpływające się w ustach. Idealne na każdą imprezę i rodzinne spotkanie – prezentuje się rewelacyjne, a na dodatek jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia :)
Składniki:
- 2 puszki gotowego mleka skondensowanego słodzonego
- 10 paczek herbatników
- 2 budynie śmietankowe na 3/4 litra mleka
- 4 szklanki mleka 3,2 %
- 0,5 margaryny Kasi
- 0,5 masła śmietankowego
- 500 ml śmietany 36%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mocnej herbaty
- mleczna czekolada  
Przygotowanie:
2 budynie gotujemy z 4 szklankami mleka, dodając cukier (zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu). Gdy budyń przestygnie ucieramy go z margaryną i masłem.
Herbatniki delikatnie maczamy w gorącej herbacie (oprócz dolnej warstwy).
Na blaszkę (25 x 30) wykładamy herbatniki, na nie równomiernie wykładamy toffi (jeśli będzie za gęste rozpuścić je w garnuszku z odrobiną mleka).
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników i masę budyniową.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż podwoi swoją objętość.
Na koniec układamy kolejną warstwę herbatników i ubitą  śmietanę.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Zobacz również:

9 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto ...wlasnie mam zamiar go dzis zrobic :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci smakuje. Ja też je bardzo lubię - to jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Szukałam czegoś odpowiedniego do kawy i właśnie znalazłam. ;) Dzisiaj go zrobię. Brakuje mi tylko mleka skondensowanego i śmietanki ale na szczęście sklep pod mam nosem. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny wybór - to ciacho jest obłędnie pyszne :)

      Usuń
  4. Uwielbiam to ciasto:) Jest przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się z Tobą nie zgodzić, jest przepyszne i też je uwielbiam :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Przepis nie dopracowany jak dla mnie.
    - w składnikach piszesz o puszkach mleka skondensowanego, ale już w przygotowaniu nie ma wzmianki do czego i jak go użyć,
    - w samym przygotowaniu z kolei pisze, że wykładamy równomiernie masę toffi, a w składnikach nie ma nic o żadnym toffi. Skąd nagle wzięło się toffi i gdzie podziało się mleko z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane słodzone, masa kajmakowa, toffi i karmel to w przepisach tego typu pojęcie względne i używane jest zamiennie. Przepis jest dość jasny, wystarczy chcieć... ;)

      Usuń
    2. A i mleko skondensowane tak jak jest zaznaczone w przepisie jest gotowe, tzn. nie płynne a właśnie w postaci toffi. Można dostać taką puszkę w lepszych marketach, np. firmy Gostyń.

      Usuń