wtorek, 7 maja 2013

Makowiec

… czyli tradycyjne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko – słodka masa makowa nadziana bakaliami owinięta w pyszne, delikatne i kruche ciasto drożdżowe. Ciasto jest bardzo miękkie, plastyczne i nie ma z nim żadnych problemów przy wałkowaniu. I na koniec  najważniejsza informacja – długo zachowuje świeżość i nadaje się do mrożenia :)
Przepis na ciasto wg. przepisu Zofii Nasierowskiej, pochodzi z forum CinCin.
Składniki: (na ok. 3 – 4 małe makowce)

Ciasto:
- 500 g. mąki tortowej          
- 50 – 60 g. świeżych drożdży         
- 100 g. cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 200 g. masła śmietankowego         
- 1 jajko         
- 3 żółtka       
- skórka otarta z 1 cytryny   
- 1 cukier waniliowy 15 g.   
- szczypta soli

Masa makowa:
Na stronie, którą wyżej podałam podany jest przepis na masę makową. Ja, z braku czasu w przedświątecznej gorączce, przygotowałam nadzienie z gotowca, delikatnie je tylko wzbogacając o kilka składników :)
- 1 puszka Kutia Helio 850 g.
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 aromat migdałowy

Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
- ewentualnie odrobina aromatu rumowego, arakowego lub migdałowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy drożdże: do małej miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z 2 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko razem łączymy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, miękkie masło, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy rozmącone jajko, żółtka i drożdże. Wszystko razem szybko zagniatamy, dzielimy na 3 – 4 części i przygotowujemy masę makową.
Do dużego garnka przekładamy kutię i siekamy ją na drobniejsze kawałki. Żółtka łączymy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Do kutii dodajemy żółtka, ubite białko, mąkę, aromat migdałowy i wszystko razem dokładnie zagniatamy.
Stolnicę lekko obsypujemy mąką, każdą część ciasta rozwałkowujemy na nieduży prostokąt, nakładamy przygotowaną masę makową i delikatnie zwijamy w roladę.        
Zwinięte strucle przekładamy na papier do pieczenia, delikatnie je zawijamy zostawiając mały zapas na rośnięcie makowca i układamy na blaszkę.
Przygotowane makowce wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 120 stopni (termoobieg). Po ok. 25 minutach (jak makowce podrosną) zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy je jeszcze ok. 25 minut.

Przygotowujemy lukier: cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy, rozcierając grudki, stopniowo dolewając gorącą wodę, aż lukier będzie gęsty, ale lejący.

Po wystudzeniu makowców oblewamy je przygotowanym lukrem i dekorujemy, np. rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz