wtorek, 7 maja 2013

Pandoro di Verona

… czyli niezwykła babka drożdżowa, pochodząca z małego, włoskiego miasteczka – Werony, w oryginale pieczona w kształcie gwiazdy. Jest zupełnie inna niż znane nam polskie drożdżówki – niezwykle puszysta, lekka jak piórko, maślana i bardzo delikatna. Dzięki cukrowi wysypanemu na dnie formy, który w trakcie pieczenia karmelizuje się babka ma niesamowicie chrupiącą, cukrowo – maślaną i karmelową skórkę.
Ciasto samo w sobie nie jest trudne w wykonaniu, ale za to bardzo czasochłonne – wykonanie zajmuje cały dzień, ale naprawdę warto – wszystkie trudy wynagradza nam przecudowny zapach babki, niesamowita, puchata struktura i imponujący wysoki wygląd…
Przepis pochodzi z tej strony. Po obejrzeniu takich babek i pochlebnych opinii o niej, nie można się powstrzymać, żeby jej nie zrobić :)
Składniki:
- 500 g. mąki pszennej wysokoglutenowej (u mnie Mąka Babuni Polskie Zboża, typ 650, o zawartości białka 11%)
- 135 g. cukru
- 170 g. masła śmietankowego
- 4 jajka         
- 18 g. świeżych drożdży     
- ciepła woda
- 1 płaska łyżeczka soli          
- 1 cukier waniliowy 15 g.    
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodatkowo:
- 2 formy do pandoro lub inne (wysokie)   
- masło
- cukier kryształ      
- ewentualnie kasza manna    
- cukier puder do posypania  
Starter:
- 15 g. świeżych drożdży     
- 60 ml. ciepłej wody
- 50 g. mąki   
- 1 płaska łyżka cukru (10 g.)
- 1 żółtko

Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie je ucieramy widelcem, aby masa była jednolita i bez grudek. Następnie odstawiamy odkryty starter w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 3 – 4 kwadranse).
I etap: 
- 250 g. mąki 
- 3 g. drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 25 g. cukru 
- 30 g. masła śmietankowego
- 1 jajko         

Do wyrośniętego startera dodajemy mąkę, cukier, drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody, jajko i wyrabiamy ciasto rękoma, aż będzie miękkie, jednolite i gładkie, stopniowo dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 minut.
II etap:           
- 2 jajka
- 100 g. cukru
- 200 g. mąki 
- 1 płaska łyżeczka soli         
- 1 cukier waniliowy 
- 140 g. miękkiego masła śmietankowego   

Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto ok. 10 – 15 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Na początku wyrabiania ciasto klei się do rąk, ale po kilku minutach staje się delikatne, plastyczne i bardzo dobrze współpracuje. Następnie, podobnie jak w poprzednim etapie, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, tym razem  na ok. 1,5 godziny (ciasto ma podwoić swoją objętość).

Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 – 40 minut.      
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, lekko je wyrabiamy i formujemy duży kwadrat.
Na środku ciasta kładziemy miękkie masło, składamy boki ciasta w kopertę i lekko je rozwałkujemy.
Następnie składamy ciasto wzdłuż dłuższego boku na trzy i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Wałkowanie i chłodzenie w lodówce powtarzamy jeszcze 2 razy.
Ciasto dzielimy na dwie części, robimy dwie kule, lekko je rozwałkujemy, wkładamy do 2 form na pandoro wysmarowanych masłem, (ewentualnie posypanych kaszą manną) i obficie oprószonych cukrem.  
Następnie odstawiamy formy z ciastem  w ciepłe miejsce do ostatecznego wyrastania, na ok. 4  4,5 godziny.       
Babki pieczemy w nagrzanym piekarniku, najpierw 10 minut w 170 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 160 stopniach (czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika).
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz