środa, 8 maja 2013

Snickers na herbatnikach

  … czyli kilkupiętrowe ciacho z kremem karpatkowym, czekoladową masą, ciągnącym tofii i słonymi orzeszkami, a wszystko to między warstwami pysznych herbatników i chrupiących krakersów. Jest to genialne połączenie – ciasto jest hitem każdej imprezy i smakuje wszystkim, którzy je spróbują, ale uwaga – jest mocno uzależniające :)    
Składniki: (na formę o wymiarach max. 25 x 40 cm.)

Masa karpatkowa:
- 1 opakowanie kremu karpatka w 5 minut Delecta
- 400 ml. mleka 3,2 %           

Masa czekoladowa:
- 400 ml. mleka          
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy 32 g.       
- 5 żółtek        
- 1 pełna łyżka mąki pszennej           
- 1 pełna łyżki mąki ziemniaczanej   
- 100 g. masła śmietankowego (pół kostki)  
- 3 – 4 płaskie łyżki ciemnego kakao

Na polewę:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 – 3 łyżki mleka 3,2 %
- 1 łyżka śmietany 36%         

Dodatkowo:
- 2 puszki gotowanego mleka skondensowanego słodzonego, po ok. 510 g.                     
- 2 paczki krakersów Lajkonik          
- 7 paczek herbatników

- zmielone słone orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Masa karpatkowa:
Masę karpatkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masa czekoladowa:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki (oprócz masła i kakao), gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia.  Gdy masa będzie już chłodna delikatnie wkręcamy do niej masło i kakao.          
Polewa:
W garnku (na najmniejszym ogniu) rozpuszczamy czekolady mleczne z śmietaną i odrobiną mleka (najlepiej w kąpieli wodnej).
Przełożenie: herbatniki – toffi – orzeszki – krakersy – masa czekoladowa – krakersy – toffi – orzeszki – herbatniki – masa karpatkowa – herbatniki – polewa czekoladowa – orzeszki.
Warstwy można ułożyć dowolne, wg. własnego gustu, np. dwie warstwy toffi można połączyć w jedną, podwójną ;)


Zobacz również:
3 bit

10 komentarzy:

  1. Witam, na jak dużą blachę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużą standardową blaszkę (o wymiarach ok. 25 x 40 cm.)

      Usuń
    2. Dziękuję za odp. Będę robić jutro z okazji Walentynek, mam nadzieje że wyjdzie super. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Walentynki zapowiadają się bardzo słodko ;) Na pewno wszystko się uda tylko przygotuj ciasto wcześniej, aby kremy dobrze zgęstniały - wtedy łatwiej będzie Ci je pokroić.
      Miłego wieczoru :)

      Usuń
  2. Co można zamiast karpatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast karpatki może być dowolny krem budyniowy, waniliowy lub śmietankowy.

      Usuń
  3. Zrobiłam ciasto na święta i było bardzo słodkie
    co zrobić żeby było mniej słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pokombinować troszkę go odchudzając dając np. tylko jedną warstwę toffi, no ale jak mam być szczera to taki urok tego ciasta, że jest słodkie ;) A dałaś orzeszki i krakersy solone? Pytam, bo to właśnie one łagodzą smak i delikatnie przełamują słodkość ciasta. Możesz spróbować jeszcze z ciast 3-bita (to również przekładaniec na herbatnikach bez pieczenia), jest bardzo podobne i właśnie troszkę mniej słodkie... Miłego wieczorku, pozdrawiam, Ania

      Usuń
  4. Szczerze mówiąc nie wiem co to jest toffi wg twojego przepisu bo są podane tylko 2 masy i puszka skondensowanego mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszki gotowanego mleka skondensowanego słodzonego to inaczej toffi, czy jak kto woli kajmak :)

      Usuń