niedziela, 19 maja 2013

Wilgotne ciasto czekoladowe (Moist chocolate cake)

… czyli proste i szybkie ciasto czekoladowe, które jest chyba najbardziej błyskawicznym ciastem na świecie – zrobimy je w dosłownie 3 minuty i to w dodatku bez użycia miksera! Wilgotne, mocno czekoladowe, nie za słodkie, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, koniecznie w towarzystwie słodkiej polewy czekoladowej... Świetnie prezentuje się jako samoistne ciasto czekoladowe, ale sprawdza się również jako baza do tortów – wystarczy przełożyć je kremem waniliowym i otrzymamy niesamowity tort urodzinowy… Mam również dobrą wiadomość dla osób uczulonych na kurze jajka – jest to wersja wegańska ciasta, bez dodatku jaj… Przepis na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
 
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru (jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać więcej)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki rozpuszczalnej kawy
- 330 ml. oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z białych winogron
- 3 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa:
- 100 g. mlecznej czekolady
- 50 g. masła
Przygotowanie:
Ciasto:
W małej miseczce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i sól.
W większej miseczce łączymy składniki mokre: kawę, olej, ocet i aromat, a następnie dodajemy do nich składniki suche i mieszamy aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i nie będzie w masie grudek.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm. wykładamy papierem do pieczenia (jest on niezbędny, ponieważ ciasto jest bardzo wilgotne i bez papieru mogłoby nie odejść od blaszki), boki smarujemy masłem, przelewamy do niej masę, wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy w formie, a gdy całkowicie wystygnie wyjmujemy je z tortownicy i przekładamy na paterę.
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby polewa lekko przestygła, a następnie oblewamy nią równomiernie wystudzone ciasto.
Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować.

15 komentarzy:

  1. Niedawno Cię odkryłam i testuję stopniowo Twoje przepisy. Są rewelacyjne, to ciasto jest idealne - mokre, max czekoladowe i tak pyszne, że nie można poprzestać na jednym kawałku. Dziękuję Ci. Pozdrawiam. Na pewno będę na bieżąco komentować sprawdzone przepisy. Krupencja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, życzę samych udanych wypieków :)

      Usuń
  2. Fajny i szybki przepis. robiłam dwukrotnie i wyszedł bardzo dobry. polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przejrzysta strona. Fajne przepisy, szczególnie zainteresowały mnie serniki i cisto czekoladowe. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ja dobrze zrozumialam dwie szklanki kawy

    OdpowiedzUsuń
  5. chialabym sie zapytac jak to dwie szklanki kawy suchej a jesli mokrej to z ilu lyzeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 szklanki kawy płynnej, jak do picia ;) Czyli w 2 szklankach wrzątku rozpuszczamy kawę, jak kto lubi, ja średnio na 1 szklankę daję 1,5 łyżeczki kawy.

      Usuń
  6. Ciasto rewelacja, wiele razy już piekłam , każdemu smakuje, kto tylko miał okazję spróbować, dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacja, wiele razy już piekłam , każdemu smakuje, kto tylko miał okazję spróbować, dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. W opisie na początku wspomniane jest, że to ciasto jest wegańskie - nie ma w składzie jaj :)

      Usuń
    2. Ciasto nie jest wegańskie, chyba że zrezygnuje się z polewy.

      Usuń
    3. Wystarczy użyć masła wegańskiego, roślinnego.

      Usuń
  9. Dziękuję za przepis, to ciasto bardzo często gości w moim domu, jest bardzo dobre, dzisiaj też się piecze

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielokrotnie robiłam to ciasto, jest świetne, szybko się robi, wilgotne, gorąco polecam każdemu, a pani Ani dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń