wtorek, 7 maja 2013

Babka cytrynowa

…czyli królowa Wielkanocnego stołu – pyszna, prosta, puszysta, żółciutka, z chrupiącą skórką, mocno cytrynowym aromatem i lśniącym lukrem! Zawsze się udaje i ma tylko jeden minus – znika w błyskawicznym tempie :)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy 15 g.
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 masło śmietankowe
- 1 duża cytryna
- szczypta soli

Lukier cytrynowy:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli oliwy
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie:
Babka:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu.
Podłużną keksówkę lub tortownicę (max. 21 cm.) smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną.
Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Masło rozpuszczamy i  odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na gęstą, puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, lekko przestudzoną margarynę, sok i skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 50 – 55 minut.
Lukier:
Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy, aż masa będzie lśniąca i jednolita.

Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i ozdabiamy według uznania: kokosem, pokruszonymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, skórką z cytryny, lub czym się chce …

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz