wtorek, 7 maja 2013

Zaparzana babka drożdżowa

… idealna na niedzielę i do popołudniowej herbatki. Bardzo smaczna, puszysta, no i ten zapach… obłędny :) Dzięki zaparzaniu mąki dłużej zachowuje świeżość, ale nie jest to chyba ważne, gdyż zazwyczaj znika jeszcze na ciepło. Jest to porcja na jedną małą babeczkę – proponuję zrobić od razu podwójną porcję :)
Przepis modyfikowany z kilku znalezionych w Internecie :)
Składniki: (na 1 babkę)       
- 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g.)       
- 15 g. drożdży        
- 150 ml. mleka        
- 3 żółtka      
- 1/3 szklanki cukru 
- cukier waniliowy 15 g.       
- kilka kropli aromatu arakowego   
- 60 g. masła śmietankowego
- 1 mały ugotowany ziemniak
- garść ulubionych bakalii, np. rodzynek, skórki pomarańczowej, lub żurawin      
- cukier puder
Przygotowanie:
Małą blaszkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, przy użyciu funkcji termoobiegu.
Robimy zaczyn drożdżowy: do miski wsypujemy  drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nim połowę mąki, dokładnie ucieramy, aby nie powstały nam grudki i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej najpierw wymieszać ciasto widelcem, a po chwili ugnieść rękoma.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem na puszystą, i gładką masę (ok. 4 – 5 minut).
Do przestudzonej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, łączymy je razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 – 2 kwadranse, aby ciasto się napuszyło.
Następnie dodajemy do ciasta utarte żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ziemniak, rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, ale dość luźne. Na koniec dodajemy ulubione bakalie, mieszamy ciasto łyżką, przekładamy je do formy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny, przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 – 50 minut.     
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz