wtorek, 7 maja 2013

Babka piaskowa

… najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, przechodząca z pokolenia na pokolenie :) Zazwyczaj pieczemy ją na niedzielę, do herbatki po obiedzie – jest pyszna, delikatna, puszysta i zawsze się udaje…
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 duży cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 aromat śmietankowy
- 2 – 3 łyżki kakao
- cukier puder
Przygotowanie:
Blaszkę (podłużną keksówkę lub małą tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia, aromat i na samym końcu olej. Wszystko razem dokładnie ucieramy,  wylewamy większą część ciasta do blaszki, pozostałą część ucieramy z kakaem i wylewamy  do ciasta, tworząc czekoladowe esy – floresy.
Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, i pieczemy ok. 50 – 60 minut, na termoobiegu.
Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz