wtorek, 7 maja 2013

Ciasto drożdżowe z lukrem i kruszonką

… lekkie, puszyste, z chrupiącą kruszonką i przepysznym lukrem – czego chcieć więcej? Idealna do kawy,  herbaty, lub szklanki zimnego mleka. Jest szybka w przygotowaniu i można zjeść ją samą, z masłem, lub z dżemem – w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Przypomina słodkie czasy z dzieciństwa i wypieki babci, choć drożdżówka babci jest niezastąpiona :)  
Przepis autorski.
Składniki:

Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 150 g. mąki krupczatki
- 12 g. drożdży Babuni
- niecałe 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 %
- 3 jajka (1 białko i 2 żółtka do ciasta, 1 jajko do posmarowania pod kruszonkę)
- 40 g. masła śmietankowego
- 60 g. cukru
- 1 cukier waniliowy 15 g.
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- szczypta soli

Kruszonka:
- 60 g. masła śmietankowego
- 40 g. cukru
- 50 g. mąki pszennej
- 50 g. mąki krupczatki

Lukier maślany:
- 1 łyżka masła śmietankowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mleka
- 2 – 3 krople aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Najpierw robimy zaczyn: do miseczki kruszymy 12 g. drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki mieszamy, aby powstała nam papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek – 2 żółtka ucieramy łyżką z cukrem i cukrem waniliowym, a 1 białko ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło roztapiamy w garnuszku i łączymy z resztą mleka.
Do dużej miski wysypujemy obie mąki, szczyptę soli, żółtka z cukrem, aromat śmietankowy, zaczyn drożdżowy i ciepłe (ale nie gorące) roztopione masło z mlekiem. Całość energicznie zagniatamy, podsypując odrobiną mąki (50 g. – nie więcej!). Przygotowaną kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Formę do pieczenia – keksówkę (8 x 21 – wymiary spodu formy) smarujemy margaryną i dokładnie obsypujemy kaszą manną.
Gdy ciasto już urośnie, lekko je wyrabiamy formując prostokątny kształt, przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy „do napuszenia” na ok. 2 – 3 kwadranse w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka, obsypujemy równomiernie kruszonką, lekko ją przyciskamy do ciasta, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka:
Do garnka wsypujemy mąkę, cukier, masło i ucieramy przez chwilę wszystko mikserem.
Na koniec pocieramy kruszonkę między palcami, aby powstały drobne kuleczki. 
Lukier:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mleko, aromat śmietankowy i dokładnie mieszamy, aż lukier będzie gładki i lśniący.
Po upieczeniu ostudzoną drożdżówkę lukrujemy tworząc esy – floresy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz