poniedziałek, 13 maja 2013

Biszkopt orzechowy

… czyli puszysty i niezawodny biszkopt w którym zastosowano metodę rzucenia nim o podłogę z ponad półmetrowej wysokości, z dodatkiem orzechów laskowych, idealny jako baza do tortu m.in. orzechowego, kajmakowego lub chałwowego. Podobnie jak klasyczny biszkopt rzucany pieczony jest bez dodatku jakichkolwiek spulchniaczy a mimo to jest równy jak stół i z łatwością można go podzielić na 3 części!
Przepis z Internetu, lekko zmodyfikowany, niestety nie pamiętam skąd.
Składniki:

Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po kolei żółtka dalej ubijając masę mikserem.
Mąkę i orzechy przesiewamy do małej miseczki, bardzo delikatnie wmieszujemy je do ubitej masy (najlepiej drewnianą łyżką), przelewamy ciasto do tortownicy (21 – 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3 równe części.

8 komentarzy:

  1. dzięki tego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba kompletnie nie umiem piec jednak :-( przed dodaniem piany miałam w misce normalna kruszonkę :-( wydaje mi się że mąki i orzechów jest za dużo, ale Pani wyszedł piękny, więc już sama nie wiem o co chodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tzn. że miała Pani kruszonkę przed dodaniem piany? Przecież to do ubitej piany dodajemy wszystkie inne składniki... Ilość orzechów jest dobra, a biszkopt zawsze mi się udawał. Może coś jednak z kolejnością poszło nie tak?

      Usuń
  3. Ja mam pytanie:czy z tych skladnikow wyjdzie mi jeden dosc wysoki biszkopt na blache 24x36? Jak pani mysli? Dosc wysoki czyli taki co najmniej na 3,5 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Na pewno nie. To jest porcja na niedużą tortownicę (na zdjęciu 21 cm.). Na blaszkę którą podajesz trzeba by było wykonać ciasto z podwójnej porcji, a przynajmniej 1,5 na niższy blat.

      Usuń
  4. Najgorszy jak dotad przepis na biszkopt. Stracilam 1.5 szklanki orzechow a biszkopt w ogole nie wyrosl. Teraz musze piec nastepny biszkopt z wyprobowanego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kompletna klapa, biszkopt nie wyszedl.

    OdpowiedzUsuń