wtorek, 7 maja 2013

Dekoracje z lukru królewskiego (royal icing)

… czyli słodki dodatek dla miłośników profesjonalnych dekoracji babeczek, ciast i tortów. Cukrowe dekoracje to najszybszy sposób na wykonane pięknych ozdób, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilę… W zależności od potrzeby oraz rodzaju tylki jaką posiadamy możemy wykonać kwiatki, listki, gwiazdki, łezki lub inne dekoracje, np. ozdoby małych ciastek, pierniczków, lub tortów. Do zabarwienia lukru najlepiej używać barwnika w proszku lub w paście, gdyż inne rozrzedzają lukier i wówczas będziemy potrzebowali znacznie większej ilości cukru pudru. Gotowy lukier możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce, szczelnie zamknięty, po wyjęciu należy go tylko krótko zmiksować i gotowe, ale musimy pamiętać, że najlepszy jest świeży royal icing. Do małych dekoracji najlepszy jest gęsty lukier, ale generalnie najlepiej zawsze jest przygotować właśnie gęsty lukier i w razie potrzeby rozrzedzić go do pożądanej konsystencji, trudniej jest zagęścić rzadki lukier.
Przepis na bazie tego przepisu.
Składniki:
- 2 średnie białka (każde o wadze ok. 33 g.)
- kilka kropel soku z cytryny
- ok. 3 – 4 szklanki przesianego cukru pudru
- barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Jajka myjemy pod gorącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem.
Do małego garnka wsypujemy 3 szklanki cukru pudru, dodajemy białka i ucieramy je mikserem na najniższych obrotach przez dobrych kilka minut, aż lukier będzie gęsty, lśniący i lekko lejący. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy kilka kropel soku z cytryny, jeśli zbyt rzadka – cukier puder. Lukier jest gotowy, gdy tworzy gęsty stożek
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką, ja tym razem użyłam końcówkę z gwiazdką i wyciskamy ozdoby na folię aluminiową.
Na środek każdej ozdoby możemy wyłożyć perełkę cukrową pamiętając, aby robić to na bieżąco, gdyż lukier szybko zastyga, i później będzie to niemożliwe.
Gotowe gwiazdki odstawiamy do wysuszenia na ok. 12 – 24 godziny, przekładamy je do suchego pojemnika i szczelnie zamykamy.
Tak przygotowane ozdoby możemy przechowywać aż kilka miesięcy.

3 komentarze:

  1. Dekoracje są miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, twarde, tak jak gęsty zastygnięty lukier (oczywiście po wysuszeniu).

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy artykuł, dzięki za informacje :)

    OdpowiedzUsuń